Служебният министър на здравеопазването Асен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през

...
Служебният министър на здравеопазването Асен МеджидиевД-р Асен Меджидиев е роден през
Коментари Харесай

Здравният министър разгледа отблизо медицинските хеликоптери, които трябва да получи България

Служебният министър на опазването на здравето Асен Меджидиев  Асен Меджидиев Д-р Асен Меджидиев е роден през 1968 г.   Завършва медицина към Висшия медицински институт в посети италианската компания Leonardo S.p.A, с която преди месец Министерството на здравеопазването (МЗ) подписа контракт за доставката на шест оборудвани хеликоптера за потребностите на незабавната здравна помощ. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Министър Меджидиев е на работно посещаване в Милано, Италия, за проучване на италианския опит в използването на най-хубавите практики при организирането и осъществяването на действия по незабавна здравна помощ по въздух. Министър Меджидиев посети и настоящи хеликоптерни площадки на лечебни заведения в региона Пиемонт, както и хангари с оборудвани пространства за медицински екипи, водачи и техници. Той разиска условията за градеж на летателни площадки във връзка квалифицираната от Министерство на здравеопазването социална поръчка за построяването на хеликоптерни площадки наоколо до лечебни заведения в разнообразни градове.



По време на визитата бе получена и техническа документи, която България да употребява при създаване на нашите обекти. В рамките на визитата му е уговорено краткосрочно посещаване на италиански обучителни фрагменти в България.

Първият хеликоптер се чака да бъде признат от представители на Министерство на здравеопазването до 15 декември 2023 година в Италия, а през януари 2024 година ще бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се прави поетапно.

В началото на идната седмица ще стартира образованието на български водачи и медици, които ще се включат в оказването на здравна помощ по въздух. Сформира се и Национален координационен център, който ще управлява оказването на помощта.



До 2026 година би трябвало да дойдат всички шест хеликоптера. В края на март в Министерство на здравеопазването беше обявено пред публицисти, че предметът на контракта включва и доставка на нужното наземно съоръжение, както и опция за закупуване на още два хеликоптера на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест хеликоптера.

Общата стойност на контракта е малко над 113 млн. лв. без Данък добавена стойност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР